Yalova Üniversitesi    itbf@yalova.edu.tr 0(226) 815 66 33

Kurtuluşunun 100. Yıl Dönümünde “Millî Mücadelede Yalova” Paneli Düzenlendi

Yalova’nın kurtuluşunun 100. yıl dönümünde İl Özel İdaresi, Yalova Üniversitesi ve Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırma Enstitüsü tarafından “Millî Mücadelede Yalova” paneli düzenlendi. Panele Yalova Milletvekillerimiz, Sayın Valimiz Muammer Erol, Rektör Yrd. Prof.Dr. Jülide Hızal Yücesoy, Karamürselbey Eğitim Merkezi ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Semih Ozangüç ve diğer protokol üyeleri katıldı.

19 Temmuz 2021 tarihinde Yalova İl Özel İdaresi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğin protokol konuşmalarına ayrılan ilk oturumunda İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Yalova Milletvekili Özcan Özel ile Ak Parti Yalova Milletvekilleri Meliha Akyol ve Ahmet Büyükgümüş, günün anlam ve önemine ilişkin açıklamalar yaptı.

Çerçeve konuşması için davet edilmiş olan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkan V. Prof.Dr. Adnan Sofuoğlu’nun mazereti sebebiyle panele iştirak edememesi üzerine gönderdiği yazılı tebliğ programın sunucusu tarafından okundu.

Beş farklı akademik tebliğin sunulduğu panel oturumunda ilk konuşmacı olan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mine Ersevinç, Mondros Mütarekesiyle I. Dünya Savaşından yenik çıkan Türkiye’nin işgal edilmeye başlandığını, 3 kez işgale uğrayan Yalova’nın kurtuluş mücadelesinde 58. Fırka Komutanı Bekir Sami Bey’in önemli bir rol ifa ettiğini anlattı.

İkinci tebliği sunan Yalova Haberci Gazetesi yazarı Muhsin Sevencan, Yalova’nın işgali sürecinde 8 bin insanımızın şehit edildiğini, yaklaşık 11 ay süren işgal dönemindeki bu soykırıma Arnold Toynbee gibi yabancı zevatın da şahitlik ettiğini vurguladı. Düşman kuvvetlerini püskürtmek maksadıyla planlanan Büyük Taarruz için Yalova üzerinden silah sevkiyatı yapıldığını anlatan Sevencan, orijinal Osmanlıca belgeler üzerinden sunumunu tamamladı.

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hacer Karabağ, işgal sonrasında Yalova hakkında dönemin gazetelerinde çıkan haberler üzerinden Atatürk’ün Yalova’ya yakın ilgisini anlattı.  

Yedi Tepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Furkan Kaya, “Millî Mücadele Dönemin ve Atatürk’ün Dış Politikası” başlıklı tebliğinde, II. Dünya Savaşının esasen I. Dünya Savaşı’nın 2. perdesi, günümüzde şahit olduğumuz mücadelenin ise 3. perdesi olduğunu anlattı. 1925-38 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı görevini kesintisiz yürüten Tevfik Rüştü Aras’ın dönemin dış politikasında önemli bir payı olduğuna dikkat çeken Kaya, dönemin Başbakanı İsmet İnönü ile anlaşamamalarına rağmen Atatürk’ün vefatına kadar Aras’a desteğini sürdürdüğünü ifade etti.

Panel oturumunun son konuşmacısı Yakup Bilgin Koçal, belediye başkanlığı görevinden sonra kütüphanesine çekilerek İstiklal Savaşına Yalova’dan Bütüncül Bakış başlığıyla bir kitap hazırladığını belirterek, Yalova’nın işgal ve işgalden kurtuluş sürecini; belirsizlik dönemi, direniş dönemi ve zafer dönemi şeklinde üç aşamada anlattı. Zafer döneminde Deli Halit Paşa’nın yoğun gayretlerine değinen Koçal, 19 Temmuz 1921 tarihinin Eskişehir’deki büyük yenilgimizin de yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, determinizme dayanan gerek çizgisel gerekse döngüsel zorunlukçu tarih yorumları yerine bütünlükçü bir tarih anlayışının daha açıklayıcı olduğunu izah etti.  

Panelin oturum başkanlığını yürüten Yalova Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Fethi Güngör, konuşmacıların ardından ve panel oturumu sonunda yaptığı katkılarında, tarihin övünme ya da yerinme değil hakikati tespit etmek ve ibret almak maksadıyla okunduğunda gelenekten geleceğe sağlam bir toplumsal yapı oluşturmamıza zemin hazırlayacağını, egosantrik yaklaşımların anakronizme yol açabileceğini, tarihi yapmak kadar tarihi yazmanın da önemli olduğunu, İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulan “Uluslararası Soykırım ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar Enstitüsü”nün büyük insanlık ailemize yönelik soykırım suçlarını araştıracak önemli bir kuruluş olduğunu, cephede kazanılan savaşı masada kaybetmemek için diplomasiyi önemsememiz gerektiğini, tarihte cereyan eden olayları daha kapsamlı biçimde ortaya koyabilmek için birçok ülkenin dijital ortama aktarıp ücretsiz erişime açtığı arşivleri, Osmanlı Arşivi yanında özellikle İngiliz, Rus ve Fars dillerindeki arşiv materyalini incelememiz gerektiğini açıkladı.

Sayın Milletvekillerimiz ile Sayın Valimiz Muammer Erol ve diğer protokol üyelerine, tüm konuşmacılara ve üç saatlik etkinliği dikkatle izleyen tüm katılımcılara teşekkür ederek hazirunun Kurban Bayramı’nı tebrik eden Güngör’ün, Yalova’nın işgali ve tam 100 yıl önce vuku bulan kurtuluşu sürecinde canlarını veren şehitlerimize Allah’tan rahmet dilekleriyle oturum tamamlandı.

Hafta boyunca devam eden “Yalova’nın Kurtuluşunun 100. Yıl Dönümü” etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen “Millî Mücadelede Yalova” paneli, Yalova tarzı ipek işlemeli el işi özgün plaketlerin ve renkli buketlerin protokol üyeleri tarafından konuşmacılara takdimiyle sona erdi.