Yalova Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fethi Güngör, Bursa KADEM, Bursa Türk Kızılay ve Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen “Güven Toplumunun İnşası Şiddetin Anatomisi ve Çözüm Yolları Paneli”ne konuşmacı olarak katıldı.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Tayyare Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Güven Toplumunun İnşası, Şiddetin Anatomisi ve Çözüm Yolları Paneli”, Bursa il protokolü ile kamu ve gönüllü sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.
Yoğun bir ilgiyle karşılanan ve protokol üyelerinin açılış konuşmalarıyla başlayan panelde Bursa Kadem Başkanı Gülhan Keskil, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş ve Bursa Milletvekili Emel Gözükara Durmaz, günün anlam ve önemine ilişkin protokol konuşmaları yaptı. Panelin moderatörlüğünü de yürüten Prof. Dr. Fethi Güngör, İlahiyatçı Ayfer Kılıç ve Av. Hilal Uygan panelde birer tebliğ sundu.
Şiddetin Psiko-Sosyal Boyutları
“Şiddetin Psiko-Sosyal Boyutları” başlıklı ilk tebliği sunan Güngör, güven, toplum ve inşa kelimelerinin etimolojik tahlillerini yaparak başladığı konuşmasında, ‘aile içi şiddet’ kavramı yerine ‘ev içi şiddet’ kavramını kullanmanın daha isabetli olacağını belirtti.
Bir insan hakkı ihlali olması yanında bir halk sağlığı sorunu da teşkil eden şiddetin fiziksel, ruhsal ve sosyal sağlığı bozarak sağlığın bütün boyutlarını olumsuz yönde etkilediğini anlatan Güngör, fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddet türlerinin biyolojik, psiko-sosyal ve ekonomik sebepleri olabildiğini, iletişim ve öfke kontrolü bozukluğu, madde kullanımı gibi durumların şiddeti beslediğini açıklayarak evde, okulda, işyerinde ve sokakta şiddetle etkin mücadele edilmesinin önemine değindi. Güngör, şiddetin en aza indirildiği güven toplumunu el birliğiyle inşa etme çağrısıyla sözlerini tamamladı.
“Kur’an ve Sünnet Açısından Şiddet Sorunu” konulu tebliğinde ilahiyatçı Ayfer Kılıç, dezavantajlı kesimler başta olmak üzere insanlara ve hayvanlara şiddet uygulamaktan sakındıran ayet ve hadisleri anlattı.
Son tebliğci Av. Hilal Uygan ise “Şiddetle Mücadelenin Hukuki Boyutu” konulu sunumunda sadece kadının değil, herkesin şiddetten korunması gerektiğine dikkat çekerek şiddetten korunma ve hak arama yollarını örnekler üzerinden açıkladı.
Bursa halkının yoğun ilgi gösterdiği panel aile fotoğrafı çekimiyle son buldu.