Yalova Üniversitesi    itbf@yalova.edu.tr 0(226) 815 66 33

Dekan Güngör Gönüllü Kuruluşların Ele Alındığı Programda Canlı Yayın Konuğu Oldu

Yalova Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fethi Güngör, Diyanet TV’de “Gönüllü Teşekküller ve Akademi İlişkisi”nin konuşulduğu canlı yayına konuşmacı olarak katıldı.

Gönüllülük ve STK türleri

Programın açılışında gönüllüğü; maddi veya siyasi bir çıkar beklentisi içinde olmadan, sosyal sorumluluk anlayışıyla, ailesi ya da yakın çevresi dışındaki bireylerin hayat kalitesini artırmak maksadıyla bir toplumsal girişime bilgi, beceri, zaman, emek ve deneyimiyle katkı sunan iyi insan olarak tanımlayan Güngör, Sivil Toplum Kuruluşlarının da vatandaşların ortak bakış, ortak çıkar, ortak duyarlılık ve ortak talepleri temelinde gönüllü olarak bir araya gelerek; kamu sektörü ve özel sektör dışında üçüncü bir alanda meydana getirdikleri dernek, vakıf, sendika, platform vb. organizasyonlardan oluşan yapılar olduğunu açıkladı.

STK’larda uzmanlaşma ihtiyacı

Vakıf, dernek, sendika, oda, kooperatif, kulüp vb. yanında odalar, meslek birlikleri, konseyler, federasyon ve konfederasyon gibi şemsiye kuruluşların en yaygın STK türleri olduğuna değinen Güngör, gönüllülük, hükümet/devlet dışılık, ortak çıkar, değer ve amaçlar ile kâr amaçlı olmamak gibi temel ortak vasıflara sahip gönüllü kuruluşların, genel faaliyetlerden ziyade bir alanda uzmanlaşarak gelişen yeni ihtiyaçlara hızla odaklanabilmelerinin önemine değindi.

Prof. Dr. Güngör ayrıca Gazze’de 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana devam eden soykırıma yönelik insani ve tıbbi acil yardımlar yanında farklı alanlara mensup akademisyenlerin soykırım makinesini durdurmaya yönelik stratejik kıymeti haiz entelektüel faaliyetler yürütmesinin önemine de dikkat çekti.

STK’larda gönüllü yönetimi

Geniş ve nitelikli gönüllü tabanın, gönüllü kuruluşun en kıymetli serveti olduğunu söyleyen Güngör, birbirinden farklı bilgi ve becerilere sahip gönüllülerin, STK’larda toplum adına, toplumda ise STK adına elçilik görevi üstlenmesinin önemine vurgu yaptı.

Gönüllü kuruluşların kaliteli hizmetler sunarak hedeflerine ulaşabilmesi ve sürdürülebilirliği sağlayabilmeleri için sahip oldukları gönüllü servetine azami ölçüde özen göstermeleri gerektiğinin altını çizen Dekan Güngör, sıraladığı güzel örnekler üzerinden akademisyenlere gönüllü faaliyetlere daha fazla katılmaları ve STK’lara gönüllü yönetimi sürecini gerçekleştirmeleri çağrısı yaparak sözlerini tamamladı.

Sunuculuğunu Dr. Sami Bayrakcı’nın üstlendiği Farklı Bakış programının 299. bölümüne katılan Yıldız Teknik Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş ise STK’ların da organizasyon olduğunu, iş tekrarını azaltarak verimi artırmaya odaklanmaları ve gönüllülerin kuruluşa az da olsa sürekli bir katkı sunabilmeleri için kurumun içerisine çekilmeleri gerektiğini, keza gönüllü kuruluşların Avrupa’da ve Türkiye’de sayı ve alan itibarıyla dağılımlarını tablolar eşliğinde anlattı.

Diyanet TV’de 12 Şubat 2024 tarihinde “Gönüllü Teşekküller ve Akademi İlişkisi” başlığıyla gerçekleştirilen 90 dakikalık canlı yayın videosuna aşağıdaki linkten erişilebilmektedir:

https://www.youtube.com/watch?v=iehyWTeYFLE