Yalova Üniversitesi    itbf@yalova.edu.tr 0(226) 815 66 33

İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy Yalova Üniversitesi'nin Düzenlediği Panelde Anıldı

Yalova Üniversitesi milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un 85’inci ölüm yıl dönümü ve İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı münasebetiyle “İstiklalimizin Şairi Mehmet Akif” başlıklı panel düzenledi.

Yalova Üniversitesi, Yalova İl Özel İdaresi, Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü ve Sebilürreşad Kültür Eğitim ve Medeniyet Derneği ile müştereken “Mehmet Akif” paneli düzenlendi. Program, Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Çoban, Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selim Karahan, Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rahmi Karakuş, İl protokolü, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla Yalova İl Özel İdaresi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri  Selim Karahan, İstiklal Marşı'nın şairi hem sporcu hem devlet adamı hem de fikir adamı Mehmet Akif Ersoy'u anmak üzere bir araya geldiklerini hatırlatarak usta şairin günümüz için de derin mânâ içeren “Sahipsiz olan memleketin batması haktır. Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır” dizeleriyle katılımcılara hoş geldin dedi.

Sonrasında sözü alan Yalova Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dekanı ve aynı zamanda oturum başkanı Prof. Dr. Fethi Güngör, Hikmet Erbıyık’ın yazdığı “Şair-i Azam Mehmet Akif’e” şiirini seslendirdi. 

“Cumhuriyetin Manevi Mimarı”

İstiklal Marşı'nın Arapça ve İngilizce tercümelerinin de seslendirildiği panel, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Süleyman Doğan’ın, Mehmet Akif’in hayatından kesitleri dile getirdiği “Asım’ın Nesli” temalı konuşmasıyla devam etti. İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif’in buhranlı bir dönemde dünyaya geldiğini, sorumluluk aldığını, genç yaşta Arapça, Farsça, Osmanlıca ve tercüme yapabilecek kadar Fransızca bilen donanımlı bir şahsiyet olduğunu vurgulayan Doğan, usta şairin cumhuriyetin manevi mimarlarından biri olduğunu belirtti.

“Şiirle Düşünmeyi Edebiyatımıza Dahil Etti”

Sebilürreşad dergisi editörü Nizameddin Duran’ın Mehmet Akif'i Sosyolojik açıdan ele aldığı konuşmasıyla devam eden etkinlikte Duran, “Sessiz yaşadım, kim beni, nerden bilecektir?” dizelerinin Mehmet Akif Ersoy’un mütevazi kişiliğinin bir yansıması olduğunu vurguladı. Mehmet Akif’in toplumla iç içe olan, toplumu değerlendiren, yaşayan birisi olduğunu belirten Nizameddin Duran, kendisinin hocalığını yaptığı Falih Rıfkı Atay gibi tamamen ideolojik sebeplerle Mehmet Akif'e iftiralar atarak itibarsızlaştırmaya çalışanları anlamanın mümkün olmadığını söyledi. 

Nihat Sami Banarlı’nın “Türk İstiklal Marşı, şiir kalitesi ve söyleyiş güzelliği bakımından, yeryüzündeki milli marşların hiçbirisiyle ölçülemeyecek kadar üstün ve derin mânâlı bir şiirdir” ifadeleriyle Mehmet Akif Ersoy’u övdüğünü belirten Duran, yakın zamanda kaybettiğimiz şair Sezai Karakoç’un Mehmet Akif adlı kitabından “Türk Edebiyatında, Akif kadar, hayatı şiire, şiiri hayata şair yoktur. Şiirle düşünmeyi edebiyatımıza sokmuş bir kişidir” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Sebilürreşad dergisi genel yayın yönetmeni Fatih Baykan’ın “Akif’in Fikrî Mirasına Sahip Çıkmak” temalı söyleşisiyle tamamlanan panel sonrası katılımcılar Mehmet Akif Ersoy anısına sergilenen fotoğrafları inceledi.