Yalova Üniversitesi    itbf@yalova.edu.tr 0(226) 815 66 33

İletişim Zirvesi Yoğun İlgi Gördü

Gazetecilikten sinemaya, halkla ilişkilerden yeni medya teknolojilerine kadar iletişim sektörünün tüm alanlarında görev yapan meslek profesyonelleri İletişim Zirvesi’nde öğrenciler ile bir araya geldi.

Yalova Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü, İletişim Kulübü ve Yalova Belediyesi’nin ortaklığıyla düzenlenen İletişim Zirvesi 27 Aralık tarihinde Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

“Yeni Medya ve İletişim”, “İletişim ve Tasarımı” ve “İletişim Sanatları” bölümü öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği İletişim Zirvesi, RAMS Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Dr. Kürşad Şehit, Golgi Health Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdülbeşir Ceylan, Walther Kranz Kurucu Ortağı Bilal Boğa, OKX Türkiye Pazarlama Direktörü Ahmet Onur Yeygün, Yönetmen Turhan Yavuz ve Yeni Şafak Gazetesi Özel İçerik Editörü Tuğba Çakıroğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hamit Er ve Prof. Dr. Senay Yürür Karslıoğlu ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fethi Güngör’ün de hazır bulunduğu zirve, Doç. Dr. Nursel Karaca’nın, “Ruhun Sanatla İletişimi” ve Öğr. Gör. Yasin Yılmaz’ın, “Kadrajımdan Ezgiler” adlı sergilerinin açılışı ile başladı.

Açılış Konuşmasını Rektör Bahçekapılı Gerçekleştirdi

İletişim Zirvesi, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı’nın açılış konuşmasıyla devam etti. İletişimin insanın varlığını inşa etmesindeki önemini vurgulayarak sözlerine başlayan Rektör Bahçekapılı, zirvenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek verimli bir zirve olması temennilerinde bulundu.

“Stratejik İletişimin Önemi”

İlk olarak söz alan RAMS Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Dr. Kürşad Şehit, “Stratejik İletişimin Önemi” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Stratejik iletişimi, neyi, kime, ne zaman ve nasıl söyleneceğinin planlanması olarak açıklayan Dr. Şehit, “İletişimin temelinde insanın kendisiyle olan iletişimi yer almaktadır. Kendinize ne kadar inanırsanız çevrenizi de o şekilde oluşturursunuz” diye konuştu.

Öğrencilere, “Hedefinizi doğru tayin edin, verimli çalışın ve uzun soluklu çalışmaya alışın” tavsiyelerinde bulunan Dr. Kürşad Şehit, “Hayat kaliteniz çevrenizdeki 5 temel kişiyle oluşuyor. Bu seçim de bir stratejiye dayanıyor. Mevlana’nın dediği gibi bilmek ve bulmak yetmez, olmak lazım. İletişimin temeli insanları dinlemektir. Çoğu insan dinliyormuş gibi yapmayı, cevap vermek için dinlemeyi tercih ediyor. Dinlediğimizi anlamaya odaklanmalıyız. Öncelikle kendimizle doğru ve sağlıklı iletişim kurmalıyız. Büyük hedefleri gerçekleştirmek için önünüzdeki tek engel kendinizdir. Doğru ve objektif hedefler koyup kendinizi buna hazırlayın” diyerek sözlerini noktaladı.

Konuşmasının ardından RAMS Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Dr. Kürşad Şehit’e, Yalova Valisi Muammer Erol tarafından plaket takdim edildi.

“Sağlık İletişimi”

İkinci olarak söz alan Golgi Health Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdülbeşir Ceylan, “Sağlık İletişimi” başlıklı konuşması ile katılımcılara bilgilendirmede bulundu. Hastalıkların büyük kısmının iletişimsizlikten kaynaklandığını belirterek sözlerine başlayan Dr. Ceylan, “Toplum sağlığının gelişimi için sağlık, iletişim ve pazarlama kavramlarını doğru tanımak gerekir. Bütün kıtalarda çok fazla ülkeye gittim, Türkiye sağlık alanında bir numara. 272 bin hasta kapasitesi ve yüzde 32 kapasite fazlalığı sadece ülkemizde var. 2 saat uçarak 2 milyar insana ulaşabilecek bir konumdayız. Sağlık turizmi bileşenlerinin tamamına sahip olan tek ülke Türkiye. Sağlık turizmi bireyin yaşadığı bölgeden başka bir bölgeye sağlık amacıyla gitmesidir. Avrupa’daki 135 milyon yaşlı hastanın gideceği fazla seçenek yok. Bu nedenle sadece üretimi değil hizmet ekonomisini de önemsememiz gerekir. Sağlık turizminin ve sağlık iletişiminin gelişmesi için sağlık muhabirliğini de geliştirmeliyiz” diye konuştu.

Türkiye’de yılda 600 bin yabancıya saç ekimi yapıldığını ifade eden Dr. Abdülbeşir Ceylan, “Mesleğinizi severek yapın. Sosyal sorumluluk projeleri üretin. Çünkü sağlık turizmi konusunda devletimizin ve Birleşmiş Milletler’in inanılmaz teşvikleri var” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Konuşmasının ardından Golgi Health Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdülbeşir Ceylan’a, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı tarafından plaket takdim edildi.

“İletişimin Ayrılık Senfonisi”

Üçüncü olarak söz alan Walther Kranz Kurucu Ortağı ve aynı zamanda Yalova Üniversitesi İletişim Sanatları Bölümü mezunu olan Bilal Boğa, “İletişimin Ayrılık Senfonisi” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. İş hayatındaki deneyimlerini anlatarak sözlerine başlayan Bilal Boğa, başarısız bir öğrencilik hayatı geçirmesine karşın öğrencilik süresi boyunca sürekli staj yapmaya önem verdiğini belirtti. Walther Kranz’ın kuruluş hikayesi hakkında bilgi veren Boğa, “Başka bir şirkette çalışırken manevi huzura ulaşamıyordum ve yeni şeyler yapmak istiyordum. Bu nedenle genel müdürümün tüm itirazlarına rağmen istifamı vererek kendi şirketimi kurmak için ilk adımı attım. 6-7 ay boyunca çok sıkıntılı geçti ancak kurulduktan sonraki ilk üç ay içinde ilk büyük lansmanımızı aldık” dedi.

Daha yeni açılan bir ajans olmalarına rağmen büyük bir siyasi parti ve banka ile çalıştıklarını belirten Boğa, başarıya giden yoldaki adımlar hakkında bilgi verdi. İlk kuralın kişinin kendisine ve çevresine saygı duymak olduğunu belirten Bilal Boğa, doğru mentörü bulmak, çalışkan olmak ve ekip çalışmasına özen göstermek gerektiğini de ifade ederek sözlerini sonlandırdı.

Konuşmasının ardından Walther Kranz Kurucu Ortağı Bilal Boğa’ya, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sarıduman tarafından plaket takdim edildi.

“Blockchain Nasıl İş Fırsatları Yaratacak?”

Dördüncü olarak söz alan OKX Türkiye Pazarlama Direktörü Ahmet Onur Yeygün, “Blockchain Nasıl İş Fırsatları Yaratacak?” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Blockchain hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan Yeygün, “Blockchain bir kayıt defteridir. Ancak bir tane kayıt defteri yok ve bu kayıtlar kesinlikle yanlış tutulmaz. Bir dijital varlık transfer edilirken on binlerce kullanıcı tarafından onaylanması gerekir. Coin ise blockchain üzerinde tasarlanmış dijital varlıklardır. Blockchain ağı, insanların değer yaratıp kullanabildiği dijital varlıklardır. Blockchain asla değiştirilemez. Kripto paralar blockchainin sadece yüzde 10’luk bir kısmına denk geliyor” diye konuştu.

Türkiye’nin dünya genelinde en fazla bitcoini elinde bulunduran ülke konumunda olduğunu belirten Yeygün, bu nedenle finansal okuryazarlığın önemine ve yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yaptı. Bitcoinin çok riskli bir yatırım olduğuna dikkat çeken Ahmet Onur Yeygün, “Piyasa çok oynak olduğundan bitcoinin garantisi yoktur. Hayatımızı etkilemeyecek kadar para yatırmalıyız ve mantığını bilmediğimiz sisteme girmemeliyiz” dedi.

Öğrencilere blockchain, bitcoin ve metaverse ile ilgili meslekler seçmeleri tavsiyesinde bulunan Yeygün, “Bilgiye çok kolay erişilebilen bu zamanda fırsatları kaçırmamalıyız. Türkiye’den dünyaya uçak dolusu yazılımcı gidiyor ve pek çok şirket yönünü Türkiye’ye çevirmiş durumda” diyerek sözlerini noktaladı.

Konuşmasının ardından OKX Türkiye Pazarlama Direktörü Ahmet Onur Yeygün’e, Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Gökhan Genel tarafından plaket takdim edildi.

“Sinemada Yeni Anlatımlar: Sanalın Gerçekliği”

İletişim Zirvesi’nin beşinci konuşmacısı olan Yönetmen Turhan Yavuz, “Sinemada Yeni Anlatımlar: Sanalın Gerçekliği” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sinemanın endüstriyel bir kurum olduğunu belirten Yavuz, “Perdeye yansıyan görüntü gerçek değil, sanaldır. Bize bir sanal dünya gösterilir ve biz bunu gerçek sanırız” diye konuştu.

Avatar filmi hakkında örnekler veren Turhan, “Avatar’ın yüzde 25’i gerçek görüntü, kalanı ise animasyondur. Ana karakter tekerlekli sandalye oturan biridir ve Avatar bedenine girince sanal karakteri ile koşup zıplamaya başlamaktadır. Yönetmen ve senarist açısından hayal gücünün sınırı ortadan kalktı ve her şey mümkün hale geldi. Özellikle yeni çıkan filmlerde sanal gerçekliğin sinemadaki yansımalarını net bir şekilde görebiliyoruz. Yapılan işlerde sınır yok, sadece hayal etmemiz yeterli. Sinema evrilmeye devam edecek ve hiçbir zaman durmayacak. Düşüncelerin sınırları ortadan kalkıyor ve olmaz denilen şeyler, olmaya başlıyor. Hayal ürünü olan senaryo artık gerçekmiş gibi görünmeye başlıyor. Görüntünün gerçekliği ise artık sorgulanmadan kabul ediliyor” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından Yönetmen Turhan Yavuz’a, Yeni Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Öztürk tarafından plaket takdim edildi.

“Dijitalleşen Dünyada Medya”

Son olarak söz alan Yeni Şafak Gazetesi Özel İçerik Editörü Tuğba Çakıroğlu, “Dijitalleşen Dünyada Medya” adlı konuşmasıyla öğrencilere seslendi. Kariyerinde edindiği tecrübeleri öğrenciler ile paylaşan Çakıroğlu, 15 yıl TVNET televizyonunda çalıştıktan sonra daha interaktif bir mecraya geçmek amacıyla Yeni Şafak gazetesinin YouTube, Facebook, Twitter ve Instagram sayfaları için özel içerikler üretmeye başladığını dile getirdi.

Geleneksel medya araçlarının dijitalleşme sürecine uyum sağlayarak değişim gösterdiğini ifade eden Tuğba Çakıroğlu, “Teknolojinin gelişmesiyle hayatımızın her alanında bir dizi değişim meydana geliyor. Bu dijitalleşme süreci medya dünyasına ‘yeni medya’, ‘dijital medya’ gibi kavramlar kazandırdı. Eskiden tek taraflı olan medya araçları da dijitalleşme ile evrilerek yeniliğe ayak uydurdu. Aslında buna mecburdu çünkü internet kullanıcı sayısı 5 milyarı geçti” ifadelerini kullandı.

Dijital medyanın en önemli özelliklerinden birinin anlık olarak geribildirim verebilmek olduğunu söyleyen Tuğba Çakıroğlu, yurttaş gazeteciliği kavramının üzerinde durdu. Bireylerin çevresindeki olayları kaydedip sosyal medyada yayınlamasının yurttaş gazeteciliği pratiğinin gelişimine katkı sağladığını belirten Çakıroğlu, yeni medyanın temellerini geleneksel medyadan aldığını ve ikisinin de birbirinden beslendiğini dile getirdi.

Öğrencilere medya sektörünün her alanında çalışarak işleyişi öğrenmeleri tavsiyesinde bulunan Tuğba Çakıroğlu, “Geleneksel medyanın işleyişini öğrenip yeni medyada bunu uygulayabilmelisiniz. Bir disiplin kazanarak sektöre girmek çok önemli. Kendimizi güncellediğimizde var olabiliriz. Direnmenin bir faydası yok. Çünkü yeni medya dediğimiz şey de belki yarın geleneksel medyanın saflarına geçebilir” diyerek sözlerini noktaladı.

Konuşmasının ardından Yeni Şafak Gazetesi Özel İçerik Editörü Tuğba Çakıroğlu’na İnsan ve Toplum Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Fethi Güngör tarafından plaket takdim edildi.

Etkili ve Doğru İletişimin Önemi...

Tüm sunumların ardından bir kapanış konuşması gerçekleştiren İnsan ve Toplum Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Fethi Güngör, İletişim Zirvesi’nin çok ilgisini çektiğini ve düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirtti. İletişimin insan ilişkilerinde çok önemli bir konumu olduğunu belirten Prof. Dr. Güngör, gündelik yaşamdaki pek çok sorunun etkili ve doğru iletişim ile aşılabileceğine dikkat çekti.

Dekan Güngör’ün konuşmasının ardından İletişim Zirvesi sona erdi.